Határtalanul! pályázat

Határtalanul! - Rákóczi nyomában a Felvidéken
2019. szeptember 20. - 23.

Az idei tanév elején a Határtalanul! pályázat keretében 4 napot tölthettünk osztálykiránduláson Rákóczi nyomában a Felvidéken. A programban a 7.a osztályból 26-an, a 7.c osztályból 3-an, vagyis 29 tanuló, és 2 kísérő tanár vett részt.

Képgaléria (kattintson a vetítés indításához)
Határtalanul! pályázat a Csokonaiban - Képgaléria
További képek

2019.09.20. Péntek

Reggel 6-kor busszal indultunk. Elsőként a szlovák-magyar határon álló Somoskői várat tekintettük meg szlovák oldalról. A várhegy felé vezető erdei túránk során megcsodálhattuk a bazaltorgonákat, a középkori várból pedig csodás panoráma nyílt Magyarországra.

Ezután a szépen felújított Füleki várban tettünk látogatást magyar idegenvezetéssel. A várban többek között többek közt Ibrahim budai pasa, Thököly Imre kuruc vezér és Apaffy Mihály erdélyi fejedelem alakjával találkoztunk. Következő állomásunk Rozsnyó volt, ahol belvárosi sétát tettünk.

A szállásunk Várhosszúréten a Josefina Panzióban volt.

2019.09.21. Szombat

A történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett vadászkastélyába, a Betléri Andrássy Kastélyba, és a szökőkutakkal, szobrokkal, ellátott parkjába látogattunk. Helyi magyar idegenvezetőt kaptunk.

Ezt követően Kassán a Felvidék legszebb gótikus katedrálisában a Szent Erzsébet dómban meglátogattuk a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, édesanyja a munkácsi hős Zrínyi Ilona, és gróf Bercsényi Miklós generális végső nyughelyét, és szarkofágját. Megkoszorúztuk az itthonról vitt, nemzeti színű szalaggal átkötött, az iskolánk nevével feliratozott babérkoszorúval, és együtt elénekeltük a magyar himnuszt.

Ezután meglátogattuk a Rodostó házat. Kassa magyarok által egyik leglátogatottabb nevezetessége Rákóczi fejedelem rodostói házának a pontos másolata, mely a középkori városfal erődrendszerének legrégebben megmaradt bástyájára épült. 1943-ban építették fel a fejedelem ebédlőházának mását, amely bemutatja a szabadságharc vezetőjének mindennapjait, személyes tárgyait. A múzeum udvarán II. Rákóczi Ferenc szobránál osztályképet készítettünk. Szállásunk ismét a Josefina Panzióban Várhosszúréten volt.

2019.09.22. Vasárnap

Az Alacsony-Tátrán keresztül folytattuk utunkat, majd a kivételes szépségű Dobsinai jégbarlangban túráztunk magyar nyelvű vezetéssel.

Késmárkon ellátogattunk az evangélikus templomhoz, amelynek mauzóleumában található II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Felső-Magyarország és Erdély fejedelmének, Thököly Imrének szarkofágja. Ezután a cipszer fatemplomot tekintettük meg. Elsétáltunk Késmárk várához a Thököly várhoz, bejártuk annak termeit. Tettünk egy sétát a csodaszép cipszer városban.

Lőcsén elsétáltunk a régi gótikus városházához, amely a város szimbóluma. A Szent Jakab templomban megismerhettük a gótika mesterműveiét. Vacsora és szállás Szepesváralján, a Szent Martin panzióban volt.

2019.09.23. Hétfő

Reggeli után Szepes várát, Szapolyai János magyar király szülőhelyét tekintettük meg. Innen gyönyörű panoráma tárult elénk a Magas Tátra havas csúcsaival. Dél körül indultunk haza.

A magyar történelemben való barangolásunk során szerzett felejthetetlen élményekkel gazdagodva 21 óra körül érkeztünk haza. A Határtalanul program által eljuthattunk olyan helyekre, amelyek egykor országunkhoz tartoztak, és a magyar történelmünk szerves részét képezik.